fbpx

Is zorgen maken voor jou een gewoonte geworden?

Volgens de laatste cijfers van het C.B.S leidt 1 op de 10 werkende Nederlanders aan een of andere  aandoening door stress en van de bijna 1 miljoen WAO’ers is zeker een derde arbeidsongeschikt geworden door psychische klachten, verder uit deze onderzoeken is gebleken dat stress ook mede oorzaak is aan veel lichamelijke aandoening waaronder hartinfarct en kanker.

Steeds vaker werd ik geconfronteerd met mensen op ons sportcentrum die wel op een of andere manier last van stress hadden en dit was voor ons de aanleiding om ons meer op de ontspanning lessen te gaan richten.

Maar vraag jij je wel eens af wanneer was de laatste keer dat je echt genoot van het moment?

De laatste keer dat je hoofd echt leeg was? Kun je je herinneren hoe positief en ontspannen dat voelde,” nee”  wordt het dan niet eens tijd om meer voor jezelf  te gaan zorgen.

Natuurlijk zijn stresssituaties nooit voor honderd procent te vermijden. Maar je kunt je er wel weerbaarder tegen maken, Hier een aantal tips.

  1. Sporten helpt je spieren te ontspannen. Bovendien blijkt uit onderzoek dat mensen die veel sporten minder heftig reageren op stress situaties.
  2. Hetzelfde geldt voor ontspanningsoefeningen als Qi gong ,yoga en tai chi waarbij je ook een beter slaappatroon en concentratie vermogen krijgt waardoor je jezelf veel vitaler en opgewekter voelt. ( kijk ook op de site de collumn over gelukshormonen )
  3. Gezond eten en pas op met roken en drinken dan ben je beter bestand tegen ziekten en stress.
  4. Het is leuk als mensen je aardig vinden, maar niet als dat ten koste van jezelf gaat, Kom voor jezelf op en zeg nee als je iets niet wilt of kunt doen.

Bij LEEF streven we ernaar om onze leden hierbij verder te helpen en dit doen we met veel liefde en passie en dat merk je in al onze lessen.

Trek tijdig aan de bel als je voelt dat de spanning je teveel wordt.


Je lekker voelen, gezond eten en voldoende beweging. Het zou verplichte kost moeten zijn op elke school. Zolang het vak ‘leven’ echter nog niet bestaat praat eigenaar van sport en ontspanningcentrum Bert Woning ons graag bij. Dat doet hij met een twaalfdelige column waarin hij adviseert en misverstanden naar het rijk der fabeltjes verwijst.

Geplaatst op:, ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *