fbpx

Sauna’s

Bij Leef zijn de kleedkamers elk voorzien van een sauna. U kunt hiervan gebruik maken van 18.00 uur tot 21.45 uur.

Waarom de sauna in na het sporten?

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit, dat een sauna vermoeide spieren weer fitter maakt. Wel raden wij aan om niet direct na het sporten de sauna in te gaan, maar eerst even uit te rusten en wat te drinken. Na ongeveer een kwartiertje of een klein half uurtje kan je dan rustig aan de sauna in gaan. Wel moet het prettig blijven voelen en dit bepaal je zelf!

Wat gebeurt er in de sauna met je spieren? Tijdens het zweten in de sauna worden melkzuren sneller afgebroken en via de nieren weer uitgescheiden. Op deze manier wordt de zuurstofvoorziening naar de spieren weer sneller vrijgemaakt. Je begrijpt dus, dat het spierherstel zo sneller gaat.

Er zijn veel sportartsen en onderzoekers, die stellen dat de sauna na het sporten de fysieke prestaties kan verbeteren. Het verbetert de ademhalingscapaciteit, wat weer het prestatie- en uithoudingsvermogen verbetert.

Een saunabeurt van tien minuten is al voldoende om de kleine spierscheurtjes door de lichaamstraining te herstellen.

De sauna ontspant je spieren na een goede training en zorgt ervoor dat je je weer fitter voelt voor de volgende training!

Denk eraan
Eerst sporten en daarna pas de sauna in! Door de warmtewisseling van de sauna, heb je minder uithoudingsvermogen en ben je (tijdelijk) moe. Wanneer je dus eerst de sauna in zou gaan, heb je door de warmte geen zin meer om te gaan sporten.

Neem dus het sporten rustig de tijd en wacht af tot de hartslag, ademhalingsfrequentie en bloedsomloop weer tot een normaal niveau gedaald zijn. En denk er ook aan dat je zowel tijdens het sporten als ook tijdens een saunabezoekje veel vocht verliest. Het is dus zeer belangrijk om voldoende te blijven drinken!

Voor wie is de sauna?

De sauna is voor jong en oud, er is geen leeftijd aan verbonden. Let echter altijd zelf goed op hoe lang je gaat! Bij twijfel, stem het even af met ons.

Wat moet ik meenemen naar de sauna?

Neem een (extra) schone handdoek mee, die je kan gebruiken om op te gaan zitten. Deze vangt de transpiratie op. Anderen kunnen dan na jou ook weer prettig in de sauna zitten.

Wanneer en hoe vaak dien je een sauna te nemen?

Dat is helemaal aan jezelf.

Zonnebanken

Ons centrum beschikt over een zonnebank, de kosten hiervoor zijn € 2,00 per 4 minuten.

Wanneer en hoe vaak dien ik een zonnebank te gebruiken?

Dat is helemaal aan jezelf en op eigen risico. Wij adviseren om de zonnebank niet te vaak te gebruiken.