fbpx

Over uw welzijn

Je lekker voelen, gezond eten en voldoende bewegen. Het zou verplichte kost moeten zijn op elke school. Zolang het vak “leven’ echter nog niet bestaat praat eigenaar Bert Woning van leef, het centrum voor sport en ontspanning, ons graag bij. Dit doet hij hier op deze plek met een column waarin hij adviseert en misverstanden naar het rijk der fabeltjes verwijst.

Volksgezondheid welzijn en sport

Nederland gezond en wel. Dat is het motto van het ministerie van Volksgezondheid welzijn en sport, graag wil ik hier nog een woord aan toe voegen en dat is welvaart.
Welvaart en welzijn zijn sterk aan elkaar verbonden zo betekent het woord welvaart: Het kunnen beschikken over voldoende financiële middelen om de eigen behoeftes te kunnen vervullen waardoor onderanderen een beter welzijn bereikt word, maar ondanks hogere salarissen, grotere huizen steeds vaker en verder op vakantie gaan maakt dit ons volgens onderzoekkers er niet gelukkiger op. Wij Nederlanders geven ons voor welzijn het zelfde cijfer als in 1973 dus kunnen we stellen dat in bijna dertig jaar van groeiende economische welvaart dit op het gebied van ons eigen welzijn niet zoveel gebracht heeft.
Vaak vinden we welvaart belangrijker dan welzijn maar vergeten we dan niet dat een goed welzijn bijdraagt aan een goede gezondheid. Gelukkig zijn er ook andere manieren om een goed welzijn te bereiken en dat is sporten geen wonder dat ons ministerie dit opneemt bij volksgezondheid.

Prikkel je gelukshormonen

Nu om een goed welzijn te bereiken doormiddel van sport hebben we aanmaak van een aantal gelukshormonen nodig nl endorfine, serotonine en Adrenaline, iedereen kent de uitdrukking adrenalinejunkie ( verslaaft zijn aan adrenaliene ) wel dit hormoon wordt aangemaakt o.a. bij fysieke sporten en zorgt ervoor dat je alertheid wordt verhoogd en het geeft je meer energie. Endorfine, en serotonine komen vrij bij het ontspanen van geest en dit kan zijn om simpelweg meer te lachen of chocola te eten maar wat ook een grote bijdrage levert zijn ontspanning lessen zoals yoga, qi gong of tai chi door deze lessen te beoefenen zal dit je leven in een positieve veranderen nl: Je voelt je fitter en opgewekter, Een beter slaappatroon, Je voelt je meer ontspannen, Meer rust in je hoofd, Je voelt je zelfverzekerder, Een betere concentratie vermogen
Kortom tel de voordelen van alle gelukshormonen bij elkaar op en je welzijn zal er op een zeer positieve wijze op vooruitgaan wat wil je nog meer

Dus geniet van de sport die je beoefend en leef
Bert Woning

Geplaatst op:, , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *